AS: Dane: A(−1,1,1) , R.pł: x + 2*y + 2*z = 2
Równanie szukanej prostej
| x + 1 | | y − 1 | | z − 1 | |
| = |
| = |
| |
| a | | b | | c | |
Z warunku prostopadłości mamy
| a | | b | | c | |
| = |
| = |
| => a = 1 , b = 2 , c = 2 |
| 1 | | 2 | | 2 | |
Równanie szukanej prostej
| x + 1 | | y − 1 | | z − 1 | |
| = |
| = |
| = t |
| 1 | | 2 | | 2 | |
a w postaci parametrycznej
x = −1 + t , y = 1 + 2*t , z = 1 + 2*t
Wstawiam do równania płaszczyzny by znaleźć t
−1 + t + 2 + 4*t + 2 + 4*t = 2 => t = −1'9
Współrzędne punktu szukanego
x = −1 − 1/9 = −10/9 , y = 1 − 2/9 = 7/9 , z = 1 − 2/9 = 7/9
Opdp. P(−10/9 , 7/9 , 7/9)