matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
simr1:
3
3
Doszedłem w obliczaniu granicy ciągu an=(1−
)
4n+5
do momentu (1−
)
4n
. Może
2n
2n
ktoś podpowiedzieć jak to zrobić? zapewne chodzi o wprowadzenie "e", ale jak pozbyć się tej potęgi?
26 lis 14:06
ZKS:
3
3
lim
n →
∞
((1 −
)
4n + 5
) = lim
n →
∞
(((1 −
)
2n
)
(4n + 5)/(2n)
)) =
2n
2n
= (e
3
)
2
= e
6
26 lis 14:43
simr1:
dobra rozumiem to, dzięki
26 lis 14:58