geometria kochana XD
Julka: Zad 1
Obwód trapezu równoramiennego wynosi 100 cm, a długość ramienia trapezu równa się
długości odcinka łączącego środki ramion trapezu. Oblicz długośc ramienia
wzór na długość odcinka łączącego środki ramion trapezu: d=(a-b) kpodzielić na 2
Zad 2
Kawałek czworokątnego materiału o obwodzie 3 m przecięto wzdłuż jednej z jego
przekątnych. Powstały 2 chusty w kształcie trójkąta równoramiennego, jedna o obwodzie
1,8 m i druga o obwodzie 2,8 m. Linia rozcięcia stanowi podstawę pierwszego trójkąta, a
dla drugiego jest ramieniem. Wyznacz wymiary obu tych chust.
19 mar 18:36
Julka: Heeelp, umie to ktoś zrobić?
19 mar 18:54
.: a,b - podstawy
c- ramię
a+b+ 2c = 100cm
wzór na długość odcinka łączącego środki ramion trapezu jest inny niz podalas (pewnie zle
przepisalas) d = (a+b )/ 2
c=d, z warunkow zadania
a+b + 2*( (a+b)/2 ) =100cm
2a + 2b = 100cm
a+b = 50cm
a = 50cm - b
podstawiasz pod c, wychodzi 25 cm
19 mar 18:57
Julka: poprawa, wzór to d=(a+b) podzielić na 2, przepraszam, źle zapisane miałam
19 mar 18:57
Julka: a zadanie 2 umie ktoś rozwiązać?
19 mar 18:57