stereometria
Kasia: 1. Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokątny o krawędzi podstawy a i krawędzi bocznej 3a.
wyznacz kąt, pod jakim krótsza przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny jego
podstawy.
Odpowiedź: α=60stopni
2. Ostrosłup prawidłowy trójkątny o wysokości 2a i krawędzi podstawy a przecięto płaszczyzną
przechodzącą przez krawędź AB podstawy ostrosłupa i przez środek D przeciwległej krawędzi
bocznej CS. Wyznacz pole otrzymanego przekroju.
Odpowiedź: P=a2√3/3
26 lis 13:44
dero2005:

h = 3a
d = 2*
a√32 = a
√3
α = 60
o
26 lis 14:37