Objętość kuli, walca.
Sanderson: Do walca wpisano maksymalnie dużą kulę.Oblicz stosunek objętości walca do kuli.
19 mar 18:17
Basia: Rozwiązuję
19 mar 22:56
Basia:
R - promień podstawy walca
H - wysokość walca
Rk - promień kuli
1. 2R ≤ H
wówczas promień kuli może być co najwyżej równy promieniowi walca
Rk = R
Vw = πR2*H
Vk = 4πR3 / 3
Vw / Vk = (3/4)*(πR2*H) / (πR3) = (3/4)*(H/R) = 3H / 4R
2. 2R > H
wówczas promień kuli może być co najwyżej równy połowie wysokości walca
Rk = H/2
Vw = πR2*H
Vk = 4π(H/2)3 / 3 = 4πH3 / 3*8 = πH3 / 6
Vw / Vk = (3/4)*(πR2*H) / (πH3/6) = (3/4)*6*R2/H2 = 9R2 / 2H2
19 mar 23:03
kamil: basia ale jesli 2r>h to kula bedzie wystawac spoza z walca czyz nie?
19 mar 23:09
Basia: nie będzie jeśli jej promień Rk = H/2
dlatego rozpatruję dwa przypadki
2R
..........................................
H/2 . .
.......................................... H
. .
..........................................
19 mar 23:33
kamil: aha juz zrozumialem.dzieki bardzo!
19 mar 23:41