Pomoże ktoś??
cukiereczek: Woda stanowi 84% wagi spragnionego wielbłąda Kubusia. Jeśli ten wielbłąd się napije, jego waga
wynosi 800kg, a woda stanowi 85% jego wagi. Jaka jest waga spragnionego wielbłąda Kubusia?
26 lis 13:19
Daw: 85%−800 kg
84%−x kg
x=800kg*84% / 85% ≈ 790,6
26 lis 13:29
cukiereczek: dzieki
26 lis 13:34
Ad.M: raczej 750 !
pasuje − 84%*750=630
masa samego wielbłąda bez wody to 120 w takim razie, więc ona się nie zmienia
napił się 50 kg wody
800*85%=680
630+50=680
zgadza się więc
aa ta proporcja na górze, to nie ma w sumie sensu
14 sty 14:20
pigor: ... , np. niech
w=? − szukana waga , to z warunków
zadania :
16%w=15%*800 /: 16% ⇔ w=15* 50 ⇔
w=750 kg . ...
14 sty 14:38