wyznacz zbiór wartości
Pepsi2092: Witam wszystkich. mam nadzieję, że emocje po wczorajszej próbnej maturze już opadły i teraz
liczę na Waszą pomoc przy takim zadaniu

Wyznacz zbiór wartości funkcji f określonej wzorem f(x)=
√logcos2πx i czy moz na zrobić tak,
żeby za cos2π podstawić tam od razu pod pierwiastkiem 1 i wyjdzie takie coś f(x)=
√logx?
Niech ktoś zerknie i doradzi
26 lis 13:17
sushi_ gg6397228:
na razie nie zajmuj sie tym co zrobiles, bo to głupota
zajmij sie kolejno
wyrazenie pod pierwiastkiem ≥ 0
argument log >0
−1 ≤ cos ... ≤ 1
a rozwiazanie samo przyjdzie
26 lis 13:30
Pepsi2092: no to w wyrażeniu pod pierwiastkiem trzeba dac takie warunki: logcos2πx ≥ 0 i cos2πx>0 Wiem
kurde

cos z czegos tam może osiągnąć najwyżej 1 bo mieści się w przedziale <−1;1> a
cos2πx>0 więc −1 odpada a wracając potem do logarytmu to mamy logarytm przy podstawie 10 więc
log1=0 i tylko tak chyba może być ?

czyli Zw={0}
26 lis 14:01
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
26 lis 16:05