Krótsza przekątna trapezu prostokątnego ma długość d...
~MICHAŁ: Ufff, kolejne zadanie

Jak dotąd tylko jedno rozwiązałem samodzielnie, a to już jest
szóste. Myślę, myślę i nic nie wymyślę a pewnie się okaże że wystarczy podzielić czy pomnożyć
i już będzie wynik.
Krótsza przekątna trapezu prostokątnego ma długość d i dzieli trapez na dwa równoramienne
trójkąty prostokątne. Pole tego trapezu jest równe
a)
12 d
2
b)
34 d
2
c) d
2
d)
54 d
2
Z góry dzięki
26 lis 01:50
ICSP: Wiesz że pole trapezu to suma pól tych trójkątów?
26 lis 01:51
~MICHAŁ: Wiem, ale nie mam podanych żadnych boków i nie wiem jak zacząć
26 lis 01:54
ICSP: równoramienne Trójkąta prostokątne. Potrafisz podać długości boków takich trójkątów w
zależności od jakiegoś a?
26 lis 01:56
~MICHAŁ: Nawet za bardzo nie umiem tego narysować
26 lis 01:59
ICSP:

Teraz chciałbym abyś spróbował narysować trapez a następnie wyznaczył wszystkie jego boki z
zależności którą ci tutaj podałem.
26 lis 02:04
~MICHAŁ: już rysuje
26 lis 02:12
~MICHAŁ: Kurde ja z dwóch takich samych trójkątów nie narysuje trapezu, nie wiem, może mam za małą
wyobraźnie, ale no na prawdę nie wiem jak z tego ma wyjść trapez


Ale tępak ze mnie, nie
wierze.
26 lis 02:16
ICSP: to narysuj trapez prostokątny.
26 lis 02:17
~MICHAŁ:

Nie wiem na prawdę
26 lis 02:18
~MICHAŁ:

Oto on
26 lis 02:19
ICSP: Dobrze. Teraz narysuj ten sam trapez i jego krótszą przekątną.
26 lis 02:20
~MICHAŁ:
26 lis 02:23
ICSP: i masz dwa trójkąty.
26 lis 02:24
~MICHAŁ:

Dobrze?
26 lis 02:25
ICSP: prawie. Przeciwprostokątna nie może być równa bokowi. Tzn. Dwa a dobrze przy dwóch brakuje √2
26 lis 02:26
~MICHAŁ: Zamiast a w tym rysunku miałem napisać "d" czyli to jest a√2
26 lis 02:26
ICSP: to gdzie jest d a gdzie a?
26 lis 02:27
~MICHAŁ: d to jest przekątna trapezu, czyli wspólna podstawa tych dwóch równoramiennych trójkątów, czyli
właśnie a√2
26 lis 02:30
ICSP: dobra. Teraz wyraź pole w zależności od d i a.
26 lis 02:32
~MICHAŁ: P = 12a * h
To jest wzór na pole trójkąta, lecz nie mam h więc nie wiem jak to obliczyć. Chyba że jest
specjalny wzór na pole trójkąta równoramiennego?
26 lis 02:35
ICSP: ale przecież to jest trójkąt prostokątny. Przyprostokątne są pod katem prostym dlatego jedna
jest wysokością a druga podstawą.
26 lis 02:36
~MICHAŁ: To chwilka, spróbuje obliczyć
26 lis 02:38
~MICHAŁ: 12a2 + 12a2 ?
Z tym że w odpowiedziach jest d, czyli przekątna... Nadal nie wiem kurde...
26 lis 02:42
ICSP: dwa pytania:
Ile wynosi pole mniejszego trójkąta : P1 = ?
Ile wynosi pole większego trójkąta P2 = ?
26 lis 02:43
~MICHAŁ: Ten mniejszy po lewej to
12a
2, a po prawej to też niby tyle samo wierząc temu rysunkowi
kilka postów u góry, ale nie wiem. No nie wiem jak to obliczyć
26 lis 02:46
ICSP:

P
1 + P
2 = P
trapezu
wyraź P
1 + P
2 za pomocą a i d
26 lis 02:47
~MICHAŁ: Jeśli w czerwonym a = h to jest:
12a2
A w zielonym d = h to jest:
12d2
26 lis 02:52
ICSP: dobrze.
Teraz spójrz na swój post z godziny : 2:30 i znajdź zależność między a i d
Później tylko wykonać obliczenia. JUż sobie powinieneś poradzić.
26 lis 03:01
ICSP: Teraz licz dooki ci nie wyjdzie coś sensownego. Jutro sprawdzę

P.S. Robienie zadań o tej porze nie jest dobrym pomysłem
26 lis 03:04
~MICHAŁ: 12 * a√22
12 * 2a
12*a2 + 12*2a
/\ (pierwszy trójkąt)
?
26 lis 03:10
~MICHAŁ: Ok, to liczę i czekam

dzięki!
26 lis 03:11
~MICHAŁ: Wychodzi tak i nie wiem co dalej z tym zrobić:
P1=12a2
P2=12d*a√2
26 lis 17:00
ICSP:
| | d√2 | |
wiesz dodatkowo że : d = a√2 ⇔ a = |
| |
| | 2 | |
wstaw do do P
1 i później dodaj pola.
26 lis 17:02
~MICHAŁ: Nie wiem nie wiem nie wiem... W ogóle nie rozumiem o czym teraz piszesz. Kurde, chyba sobie
odpuszczę to zadanie...
26 lis 17:43
ICSP: nie ma odpuszczania zadań. Musisz po prostu nauczyć się "patrzec"
| | 1 | | 1d2 | | d2 | |
P1 + P2 = |
| * |
| + |
| = ? |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
26 lis 17:52
~MICHAŁ: 1. No to tak, co to jest ta strzałka ↔?
2. Dlaczego P2 się równa d22?
I kompletnie nie rozumiem, co Ty tu napisałeś:
a = d√22 ↔ a2 = 1d22
26 lis 17:56
~MICHAŁ: ref
26 lis 22:16