monotonicznosc ciagow
ciag: Zbadaj monotonicznosc ciagu a
n=4-[(-1)
n/n] obliczylam roznice a
n+1-a
n i otrzymalam
(-1)
n(2n+1)/(n+1)n i sadze ze zle mi wyszlo..czy moglby mi ktos przedstawic zbadanie
monotonicznosci tego ciagu? bo wydaje mi sie ze on nie jest monotoniczny..Dziekuje
19 mar 17:56
Bogdan:
an = 4 - [(-1)n / n]
an+1 = 4 - [(-1)n+1 / (n+1)] = 4 - [(-1)n * (-1) / (n+1)] = 4 + [(-1)n / (n+1)]
an+1 - an = 4 + [(-1)n / (n+1)] - 4 + [(-1)n / n] = (-1)n * ( 1 / (n+1) - 1/n ) =
= (-1)n * [ -1/ (n*(n+1) ]
Ze względu na czynnik (-1)n ciąg jest naprzemienny, a więc nie jest monotoniczny.
19 mar 22:47