Parametr m?
Kris_garg: Rozwiąż równanie w zależności od parametru m:
2m+2x 5m-2x
----------- = ------------
m +2x m-2x
19 mar 17:53
comEta:
Witam!
1/ założenia na mianownik!
2/ pomnóż po przekatnej i uporzadkuj równanie!
3/ oblicz deltę i zrób analizę ilości rozwiazań
w zalezności od delty
19 mar 17:57
Spike: Hmm, ja mam takie pytanie do ciebie Eto dotyczące parametru.
"Rozwiąż równanie w zależności od parametru m"- co to tak właściwie w ogóle znaczy? Tzn.
chodzi mi o założenia ( m>0, m=0, m<0 czy coś w tym stylu?) dla których później liczę.
Od razu mówię, że nie byłem na ani jednej lekcji z funk. kwadrt. z pewnych powodów, i
stąd to pytanie
19 mar 18:04
comEta:
Kris! ( sory ... równania kwadratowego nie będzie
bo wyrazy z x2 sie zredukują )
otrzymasz zatem równanie liniowe( liczyłam )
zrób odp. załozenia na "m"
i policz x
wyjdzie Ci dla m= 0 --- równanie tożsamościowe
a dla m≠0 jedno rozwiązanie x = -3m/ 10 = -0,3m
19 mar 18:10
Kris_garg: 2m
2 -5m
2-2mx-8mx=0
-3m
2 -10mx = 0 / m
-3m -10x = 0
x= 3m
- ---------
10
19 mar 18:10
Kris_garg: czyli dobrze
19 mar 18:11
comEta:
Zobacz Spiki to ostatnie moje wyjaśnienie
i już powinieneś wiedzieć o co chodzi
19 mar 18:11
comEta:
Kris! koniecznie wyjaśnienie
że : dla m=0 --- równanie
tożsamościowe
czyli niesk. wiele rozwiązań


! ale bez
x=0 bo x≠0
zapomniałam tego dopisać ( sorry) a to ważne


!
19 mar 18:14
Kris_garg: zad 2 :
x
2 -2x
----------- + 3 = 2(m-1)
2
|x-2|
jaks ie pozbyc tego mianownika nie moge wszystkiego przez ten mianownik pomnożyc chyba

x-2 lub -x-2
19 mar 18:15
comEta:
Rozpatrz w przedziałach
dla x€< 2, ∞) wtedy Ix -2I = x -2
dla x€ (-∞, 2) wtedy I x -2I = -x +2
czyli otrzymasz dwa równania:
kazde w tym podanym przedziale1
Rozumiesz już?
PS; liczę naraz kilka zadań dla Innych ( stąd opóźnienie
19 mar 18:29
Kris_garg: moge zadac pytannie osobiste : Ty liczysz te zadania dla przyjemności
19 mar 18:37
comEta:
TaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaK


( jestem na zasłużonej em.... turze)
19 mar 18:39
Kris_garg: Jestem pełen podziwu

wyszlo mitakie cos takiego
x
2 + x - 6 = 2(m-1)
2
19 mar 18:43
comEta:
Jaka jest dyspozycja do zadania , bo nie napisałeś?
więc nie wiem jak Ci odpowiedzieć na to pytanie?
19 mar 18:48
Kris_garg: taka sama jak w poprzednim zaleznośc od parametru m ?
w ksiazce jest odpowiedz 2( m-1)
2 - 3 = x dla x-2
a mi wychodzi 2( m-1)
2 - 3 = 1/2x

obliczajac :
x
2-2x x - 2x -x
---------- = ---------- = --------- = 1/2x

x - 2 -2 -2
19 mar 18:53
comEta:
Kris! widzę błąd!
x
2 - 2x x( x -2)
zobacz: ------------ = ---------- = x dla x €( 2,∞)
x - 2 x - 2
Popraw zatem i będzie ok!
19 mar 19:04
comEta:
Wracam do tego co zapisałeś wyżej 18:43
x
2 +x - 6 = ( x-2)( x+3) skróci się (x -2)
i otrzymasz
2(m -1)
2 - 3 = x dla x€( 2, ∞) ( wiesz już


19 mar 19:09
Kris_garg: ale z czym sie skróci ?
19 mar 19:20
comEta:
miałeś w mianowniku Ix - 2I dla x€(2,∞)
masz zatem x - 2
podaj mi dokładnie jak to liczysz!
bo podajesz "wyrwane" obliczenia i nic z tego nie wiem?
19 mar 19:26
Kris_garg: nie no na poczatku policzylem na krzyż :
(x
2 - 2x) * 1 + 3 * (x-2)= x
2 -2x + 3x - 6= x
2 + x - 6 czyli cała prawa strona taka
miwyszła

( nie ma z czym tego skrócić

) ale nie wiem czy tak wogole mozna liczyc jak
ja to policzyłem
19 mar 19:31
comEta:
Kris! popatrz: dla x€ ( 2,∞) masz:
x2 - 2x
----------- + 3 = 2( m -1)2
x - 2
x ( x -2)
------------- + 3 = 2( m -1)2 => x +3 = 2( m -1)2
x - 2
=> 2 (m -1)2 - 3 = x dla x€( 2, ∞)
już wiesz jak się skróciło?
rozpatrz też 2/ przypadek dla x€ ( -∞, 2)
to : x( x -2)
----------- +3 = 2( m -1)2
- x +2
x ( x - 2)
------------- +3 = 2( m -1)2 => - x +3 =2(m -1)2
- ( x - 2)
=> x = 3 - 2( m - 1)2 dla x€ ( -∞, 2)
19 mar 19:36
Kris_garg: to wiem ale wczesniej policzylem po partyzancku, na krzyz z tego wniosek ze nie mozna tak
liczyc
19 mar 19:40
comEta:
Jest Ok i tak może być!
ale pominąłeś po prawej stronie




!
2(m -1)
2 *
( x - 2) wiesz już




więc
L= x
2 +x -6= ( x -2)( x +3)
P =2(m -2)
2 * ( x -2) więc musi się
skrócić 
19 mar 19:40
comEta:
Możnaaaaaaaaaaa ! zobacz gdzie masz
BŁĄD
19 mar 19:41
Kris_garg: ale jak pominalem jak tego tam nie ma L = x
2 +x -6= ( x -2)( x +3) a prawa tylko
P =2(m -2)
2 czemu tam jest razy (x-2) jak tego nie ma skad to sie tam wzieło
19 mar 19:47
comEta:
zobacz swój wpis 18:43
x
2 +x -6 = 2( m-1)
2 czego brak po prawej stronie

?
właśnie: P= 2( m -1)
2 *
( x - 2)
19 mar 19:48
comEta:
Nie możesz mnożyc tylko jednej strony

!
Mnożysz obydwie



Jest już ok! Popatrz jeszcze raz na Swoje obliczenia,
przeanalizuj i zobaczysz ten
błąd
19 mar 19:50
Kris_garg: ale czemu , przeciez ja w tym wpisie policzylem tylko lewa strone a prawa przepisalem z
rówania taka sama wiec nie ma tam w równaniu * (x-2)

prosił bym o rozpisanie bo juz
sie pogubiłem
19 mar 19:51
Kris_garg: ale nie moge mnozyc przez x- 2 tak mi mowil profesor ze nie mozna mnozyc dwóch stron
przez wyrazenie z x

a x-2 to wlasnie takie wyrazenie
19 mar 19:52
Kris_garg: a i ja nie mnożylem jednej strony tyla ja obliczylem na tzw. krzyż i takie cos mi wyszlo
ale chyba nie mozna tak robic i dlatego jest źle
19 mar 19:53
comEta:
zamęczysz mnie

popatrz: ostatni raz:
x
2 -2x
--------- +3 = 2(m-1)
2 dla x€ ( 2,∞)
I x -2I
masz:
x
2 - 2x
------------ + 3 = 2(m -1)
2 /* ( x -2) ( choć od razu można było
skrócić
x - 2 ten pierwszy
ułamek)
skoro nie skróciłeś ? to zobacz dalej ( chce byś to rozumiał

x
2 -2x +3( x -2) = 2(m -1)
2 *
(x -2)
x
2 + x -6= 2( m -1)
2 *( x - 2)
( x - 2)(x +3) = 2(m -1)
2 *( x - 2) / : ( x -2)
x + 3 = 2(m -1)
2 to x = 2( m-1)
2 - 3
Ufffffffffffffffff

już lepiej się nie da tego pokazać

!
Rozumiesz już

( można i tak, i tak )
Pozdrawiam !
19 mar 19:58
19 mar 20:00
comEta:
Idę na herbatkę

( tak mnie zmęczyłeś

czy już chociaz rozumiesz to ?
19 mar 20:02
Kris_garg: i ostatnie pytanie : bo uczyeszczam na kurs przygotowujacych przyszłych inz na studia i
tam profesor mowił ze nie mozna dzielic mnozyc przez wyrazenie z x

w szkole mnie
uczyli ze mozna wrecz trzeb tak jak Ty to pokazałas w tym przykładzie i głownie o to mi
sie rozchodzi

czy to jest prawda czy tez nie
19 mar 20:03
comEta:
Czytaj wpis z 20:00 ( i zapamiętaj!
w nierównościach nie można tylko dlatego ,że nie znamy znaku ( x - 2)
więc nie wiemy czy nastąpi zmiana zwrotu
nierówności , czy tez nie?
ale jeżeli znamy
znak ( x - 2) to już można

!
np ; przez taki mianownik:
------------ można mnożyć i nierówność bo x
2 +4 >0 dla kazdego x€R
x
2 +4
19 mar 20:08
Kris_garg: i tu byl pies pogrzebany

czyli najwyrazniej nie uwazalem dobrze na wykladach

juz
teraz jestem oswiecony

dzieki za wszystko ,na dzis koncze z mata , tez zrobie sobie
herbatke

do nastepnego razu , Tschüs
19 mar 20:09