monotonicznosc ciagu
ciag: Zbadaj monotonicznosc danych ciagow an=n/n2+1 obliczylam an+1 -an i wynik to
-n(n+1)+1/n4+2n3+3n2+2n+2 po logicznym rozpatrzeniu wywnioskowalam ze licznik jest
raczej ujemny a mianownik dodatni co daje liczbe ujemna czyli ciag jest malejacy..ale
nie jestem pewna czy tak mozna...
19 mar 17:52
Basia:
Licznik = -n2 - n +1 i nie raczej ale na pewno jest ujemny bo
n ≥ 1 ⇒ n2 ≥ 1 ⇒ -n ≤ -1 i -n2 ≤ -1 ⇒ -n2 - n + 1 ≤ -1 -1 + 1 = -1
Mianownik zostaw w postaci (n2+1)(n2 + 2n + 2)
widać, że jest na pewno dodatni.
Wnioski wyciągnęłaś poprawne.
Wszystko o.k. poza tym "raczej".
19 mar 19:41
ciag: Dziekuje

a w tym przypadku?

https://matematykaszkolna.pl/forum/11335.html
19 mar 20:48