funkcje
Anna: Funkcja f przyporządkowuje kazdej liczbie naturalnej różnicę jej podwojonego kwadratu i
liczby 8, Funkcja g przyporzadkowuje każdej liczbie rzeczywistej róznicę jej wartości
bezwzględnej i liczby 2.
a) napisz wzór i określ dziedzinę każdej z funkcji
b) wyznacz (o ile istnieje) wspóle miejsca zerowe tych funkcji.
19 mar 17:26
tim:
f(x) =
2x2 - 8 x ∈ N N = {0,1,2...}
podwojony kwadrat
g(x) =
|x| - 2 x ∈ R R
wartość bezwzględna
b) Możesz sobie narysować (np.), albo zrobić tabelkę.
x |

--------------------------
2x
2 - 8 | 0
2x
2 - 8 = 0
2x
2 = 8
x
2 = 4
|x| = 2
x = 2 x = -2
x |

------------------------
|x| - 2 | 0
|x| - 2 = 0
|x| = 2
x = 2 x = -2
Wspólnymi miejscami zerowymi są x = {-2,2}.
19 mar 17:45
Anna: dzieki za pomoc.
19 mar 17:51
tim: Pomyłka w b)
x |
--------------------------
2x2 - 8 | 0
2x2 - 8 = 0
2x2 = 8
x2 = 4
|x| = 2
x = 2 x = -2
∈ Df ∈/ nie należy / Df
x |
------------------------
|x| - 2 | 0
|x| - 2 = 0
|x| = 2
x = 2 x = -2
∈ Df ∈ Df
Wspólnymi miejscami zerowymi są x = {2}.
19 mar 17:52
tim: Teraz dobrze.

Sorry za błąd.
19 mar 17:53