zadanie
Jola: Wskaż funckję kwadratową ,której zbiorem jest przedział (-∞,3>.
*f(x)=-(x-2)2+3
*f(x)=(2-x)2+3
*f(x)=-(x+2)2-3
*f(x)=(2-x)2-3
proszę mi powiedziec jak sie to sprawdza...
19 mar 17:03
com......:
Zbiorem czego? ( wartości

) napisz to !
19 mar 17:19
Jola: tak,poprawiam...zbiorem wartości
19 mar 17:23
com......:
Napisz postać kanoniczną funkcjii kwadratowej !
Czekam
19 mar 17:32
Jola: y=a(x-p)+q
19 mar 17:33
Jola: za nawiasem powinien byc 2
19 mar 17:33
com......:
OK!
od czego zależy skierowanie ramion paraboli ? napisz !
19 mar 17:34
Jola: do góry ramiona paraboli są skierowane jeżeli a jest dodatnie , do dołu natomiast gdy
jest a na minusie
19 mar 17:36
com......:
Powinnaś jednak napisać tak tę postać:
y= a( x - xw)2 + yw gdzie W(xw, yw)
w Twoim zadaniu yw= ........ ile ? napisz mi
19 mar 17:37
com......:
Bardzo dobrze

tzn ,że jakie U ciebie( w zad. musi być to "a" skoro masz przedział
( - ∞, 3> ( jak musza być skierowane ramiona ? napisz , czy wiesz?
19 mar 17:38
Jola: nie wiem...
19 mar 17:40
Jola: do dołu?
19 mar 17:40
Jola: do góry musza byc
19 mar 17:42
Jola: zresztą nie wiem xD
19 mar 17:42
com......:
Jak nie wiesz? wiesz

ramiona muszą być skierowane do dołu bo:
wartości są od Y
w do -∞
czyli a-- ujemne i y
w = 3
więc który zapis postaci kanonicznej spełnia ten warunek ?
Widzisz juz to ?
napisz mi , i to bedzie ta odpowiedź do tego zadania
19 mar 17:42
Jola: f(x)=-(x-2)2+3
19 mar 17:45
com......: Świetnie !

i to wszystko?
Rozumiesz już to zadanie ?
19 mar 17:53
Jola: Tak,rozumiem.Dziękuje!
19 mar 18:16