Umie ktoś to zrobić ?
Yukkoshiko: Napisz równanie stycznej do okręgu x2 + y2 + 2x - 4y + 1 = 0 równoległej do prostej
3x + 4y - 8 = 0
19 mar 17:03
miki: [x+1]2-1+[y-2]2-4+1=0
(x+1)2+(y-2)2=4
prosta L -> 3x+4y-8=0
prosta K || do prostej L wyraża się wzorem Ax+By+C=0
A=3; B=4 czyli prosta K ma wzór 3x+4y+C=0
wylicz z równania prostej K x lub y podstaw do równania okręgu i rozwiąż równanie
kwadratowe dla Δ=0 bo masz otrzymac jedno rozwiązanie ( punk styczny ). Oczywiście będą
dwie wartości parametru C, ponieważ styczne są po obu stronach okręgu.
19 mar 19:25