Pomocy :(
Lola: W ciągu geometrycznym nieskończonym suma pierwszego i trzeciego wyrazu jest równa 15 , a
suma kwadratów tych wyrazów jest równa 153. Oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu.
19 mar 16:58
com......:
Pomogę Ci
19 mar 17:12
com......:
Więc tak:
a1 + a3 = 15
a12 + a32 = 153
Należy rozwiązać ten układ równań:
wylicz a 1 = 15 - a3 podstaw do drugiego
Podaj mi jakie otrzymałaś równanie ? czekam!
Później bedziemy liczyć dalej OK?
19 mar 17:16
Lola: To wyszło równanie z deltą... i miejsca zerowe 12 i 3. Dbrze?
19 mar 17:23
com......: Świetnie

czyli:
a
1= 3 a
3 = 12 ( lub odwrotnie) ( tak?)czyli już mamy
te wyrazy:
teraz wiesz ,ze a
3 = a
1 *q
2
podstaw i podaj mi ile wyszło Ci "q"
czekam! Później bedziemy liczyć dalej OK?
19 mar 17:31
com......:
Hop, hop ! ..... jesteś tam ?
19 mar 17:39
Lola: czyli q = 2 lub q = -2 ?
19 mar 17:41
com......: Nieee!
q= 1/2 v q= - 1/2 ( sprawdź , bo sie pomyliłaś!
Cierpliwości , bo równoczesnie pomagam Innym

czekam ! będziemy obliczać dalej
19 mar 17:51
comEta: Hej

! jesteś ? bo zadanko nie jest jeszcze dokończone
19 mar 18:03
Lola: kurcze nie wiem czemu mi tak wyszlo
19 mar 18:04
Lola: ale inaczej nie chce wyjsc
19 mar 18:05
comEta:
a
3 = a
1*q
2 ( tak?)
3= 12*q
2 to q
2 = 3/12 = 1/4
to q= 1/2 v q= - 1/2 ( tak?)
Pewnie wzięłaś tak:
12 = 3*q
2 wtedy q= 2 v q= -2
ale w-k w zad. jest ,że ciąg
zbieżny
więc q€( -1, 1) bo IqI <1 q --- musi być z takiego przedziału
aby ciąg był
zbieżny
czyli obliczone przez Ciebie q= 2 i q= - 2
nie spełnia w-ku zadania


! ( wiesz już dlaczego ?
jak nie ? to pytaj !
19 mar 18:20
comEta:
Lola!
Popatrz jak wyliczyłaś z f. kwadratowej:
a
1= 12 v a
1 = 3
to
a
3 = 15 -a
1 = 3 lub a
3 = 15 - 3 = 12
czyli masz dwa takie ciągi:
12 , 24 , 28 ,........ tu q= 2 ( ale ciąg jes
rozbieżny
czyli odpada! podobnie dla q= - 2 też
rozbieżny
więc tylko
zbieżny dla q= 1/2 v q = - 1/2
Rozumiesz już ? napisz mi
19 mar 18:24
19 mar 18:29
Lola: o kurde

no teraz juz rozumiem ! dzięki ze się ze mną meczysz
19 mar 18:42
comEta:
Jeszcze zad nie dokończone!
Dasz już sama radę?
znasz wzór na S -- ciągu zbieżnego?
a
1
S= ------------ ( dla q€( - 1, 1)
1 - q
podstaw tylko te dane i obliczysz S
Powodzenia!
Cieszę się ,że mogłam Ci pomóc

Najwazniejsze, zę jak piszesz , rozumiesz to zadanie!
Powodzenia ! pozdrawiam
19 mar 18:46
Lola: dziękuję bardzo za pomoc
19 mar 18:49
comEta:
19 mar 18:51