Stereometria
Bartek0807: w ostrosłupie czworokątnym prawidłowym krawędź podstawy ma długośc 8 a wysokość ostrosłupa
równa jest 10 wyznacz miare kąta zawartego miedzy wysokościami sąsiednich scian tego
ostrosłupa opuszczonymi na przeciwległe krawedzie boczne
nie rozumiem do końca jak mam to zrobic
24 lis 23:47
Bartek0807: proszę o pomoc
25 lis 00:02
Bartek0807: przynajmniej wskazówki
25 lis 00:02
Bogdan:

b =
√100 + 32 = 2
√33
⎧ | c2 + x2 = 132 | |
⎩ | c2 + (b − x)2 = 64 |
|
Po odjęciu równań stronami otrzymujemy x, potem mając wartość x obliczymy c.
| 4√2 | | d | |
Z podobieństwa trójkątów: |
| = |
| ⇒ d = ... |
| b | | x | |
Mając obliczone 2d i b możemy z twierdzenia cosinusów wyznaczyć (niebieski trójkąt) cosα
| α | |
albo biorąc c i d wyznaczyć sin |
| . |
| 2 | |
25 lis 01:47