Wyznaczyć wszystkie pierwiastki równania funckji
Mk: Dana jest funkcja f(x)=x2+2x−3
Wyznaczyć wszystkie pierwiastki równania:
a) f(x)=f(0)
b) f(x)=f(1)
c) f(x)=−5
24 lis 22:25
ICSP: f(x) = x2 + 2x − 3
f(0) = (0)2 + 2(0) − 3 = 0 + 0 − 3 = −3
f(x) = f(0) ⇔ x2 + 2x − 3 = −3 ⇔ x2 + 2x = 0 ⇔ x(x+2) = 0 ⇔ x= 0 v x = −2
drugie analogicznie.
24 lis 22:27
Mk: Czyli odp. całego zadanka to: x ∈ {0,−2,−3,1}
Mam rację?
26 lis 18:30
ICSP: a skąd się wzięło −3 oraz 1 ?
26 lis 18:32
Mk: b) wychodzi x1=−3, x2=1
c) delta ujemna, brak
26 lis 18:49
ICSP: tak
26 lis 19:08