Udowodnienia
ICSP: Dwa na które nie mam pomysłu

Udowodnij że jeżeli środek okręgu wpisanego w czworokąt jest jednocześnie punktem przecięcia
przekątnych to czworokąt ten jest rombem.
i drugie:
Na czworokącie ABCD można opisać okrąg. Niech P,Q,R i S będą rzutami prostokątnymi punktu
przecięcia przekątnych czworokąta na proste zawierające kolejne boki. Udowodnij że w czworokąt
PQRS można wpisać okrąg.
24 lis 22:18
ICSP: drugie zrobiłem

Wiem żałosne było

Zostało jeszcze pierwsze xD
24 lis 23:25
Basia:

przekątne są dwusiecznymi (wynika z treści zadania)
stąd oznaczenia na rysunku
liczymy kąty:
e= 180−(a+b)
f = 180 −e = a+b
c = 180−f−b = 180−a−2b
d = 180−e−c = 180 − 180 + a+b −180+a+2b = 2a+3b−180
a+d+f = 180
a+2a+3b−180+a+b = 180
4a+4b = 360
a+b = 90
czyli przekątne przecinają się pod kątem prostym
ponadto
2b = 180−2a
c = 180 −a − 180+2a = a
2c = 2a
d = 2(90−b)+3b − 180 = b
2b = 2d
czyli
przeciwległe kąty są równe
no to mamy równoległobok, którego przekątne przecinają się pod kątem prostym
ponadto
sina =
rx
sinc − sina =
ry
czyli x=y
analogicznie z=t
no to mamy równoległobok, którego przekątne przecinają się pod kątem prostym i w połowie
no to już nie ma mocnych mamy
romb
25 lis 10:23
Basia: tam oczywiście ma być
sinc = sina (a nie −)
25 lis 10:35
Basia: ICSP może być ?
25 lis 14:39
ICSP: oczywiście że może być

Dziękuję
Basiu
25 lis 14:42