Równania kwadratowe
monika: Jak obliczyć to równanie:
24 lis 22:05
sushi_ gg6397228:
najpierw rozpatrz przypadki, tak aby pozbyc sie |...|
potem pomnoz przez mianownik
nastepnie podnies do kwadratu
Δ, x1,x2 + zalozenia (kiedy |..| dodatnia, a kiedy ujemne)
24 lis 22:06
monika: Mogłabym rozbić to na dwa równania:
|3x+2|=3√x2+1 i |3x+2|=−3√x2+1
24 lis 22:17
monika: Przepraszam, chodziło mi o
3x+2=3√x2+1 i 3x+2=−3√x2+1
24 lis 22:19
sushi_ gg6397228:
zanim to sie zrobi trzeba napisac
x>....
3x+2= 3*√...
x<....
−(3x+2)= 3*√...
teraz do kwadratu i liczymy ....
24 lis 22:21
rumpek:
|3x + 2| = √(3x + 2)2
( |3x + 2| )2 = (√3x + 2)2)2 = (3x + 2)2
Jest sens na rozbijanie przypadków wartości bezwzględnej?
24 lis 22:22
24 lis 22:33
ICSP: Eta pomożesz mi ?
24 lis 22:36
rumpek:
24 lis 22:45
ICSP: a może ty
rumpku mi pomożesz
24 lis 22:49