trygonometria
jerzy: dlaczego

sin(
53π) = sin(2π−
π3)=−sin
π3=−
√32
24 lis 21:42
Jack:
którego przejścia nie rozumiesz?
24 lis 21:51
jerzy: po narysowaniu sinusoidy i naniesieniu 5/3π zrozumiałem 2π−1/3π i ze znak minus jest bo to jest
dolna połówka ale co dalej

?
24 lis 21:57
Jack:
niezupełnie... 5π3=2π−1π3 wiec sin(5π3)=sin(2π−1π3).
Teraz korzystasz ze wzoru: sin(2π+α)=sinα (ponieważ okres sinusa wynosi właśnie 2π).
Czyli masz sin(2π+(−1π3) )=sin(−1π3)
Teraz korzystasz z takiego wzoru: sin(−α)=−sinα (ponieważ funkcja sinus jest nieparzysta).
a więc masz: sin(−1π3)=−sin(1π3)=−√3/2
24 lis 22:00
jerzy: więc żle to rozumiem że 5/3π to jest to samo co 2π−1/3π?
24 lis 22:08
jerzy: oki, oki zaczynam teraz jażyć. sprawdzisz mi jeszcze jeden przykład ?
24 lis 22:10
Jack:
postaram się

Ktoś na pewno się zainteresuje.
24 lis 22:59