wartosc bezwzgledna
Wiktoria: rozwiaż rownanie : |2x+2|+|x−2|>5
jakie rozwiazac taka nierownosc?
24 lis 21:18
Wiktoria: jaki zalozenia trzeba zrobic pomocy ?
24 lis 21:26
24 lis 21:32
Wiktoria: czyli u mnie m. zerowe to x
1=−1 i x
2=2
musze rozzwiazac to w trzech przypadkach w przedzialach (−
∞;−1>; (−1,2> i (2; +
∞) nie
rozumiem jeszcze jak mam ustalic znak czy ma byc wieksze mniejsze badz rowne od 0
24 lis 21:40
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
po prostu podstawiasz liczbe z danego przedzialu i patrzysz czy bedzie wartosc dodatnia czy
ujemna
np |x−2| i przedzial (2+ ∞) biore sobie x=5 i podstawiam |5−2|= |3|= (wartosc
dodatnia pod znakiem wartosci bezwzglednej)
czyli dla przedzialu (2,+∞) |x−2|= x−2
tak samo trzeba robic dla pozostalych przypadkow
24 lis 21:59