jak wyprowadzić zależność między temperaturą a mocą promieniowania?
dzk: Mam takie zadanie na fizykę, z góry sorry, że tutaj.
temp ciala doskonale czarnego wynosi 127 stopni C. Moc
promieniowania wzrasta n−krotnie. Oblicz przyrost temperatury dla
n=2.
R=δ*T2
24 lis 21:06
dzk: *miało być T4
24 lis 21:09
Monika: δ co to jest
24 lis 21:13
dzk: stała stefana boltzmana = 5,67*10−8
24 lis 21:15
Monika: t to temp a R
24 lis 21:17
dzk: T= temperatura w kelwinach 127C=400K
R to moc promieniowania
24 lis 21:19
Monika: no to podstaw tylko
24 lis 21:19
dzk: problem w tym że obliczenia mam wykonać dopiero po przekształceniu wzoru.
24 lis 21:21
Monika: R= 5,67* 10−8* 127C4
24 lis 21:22
Monika: a próba była podjęta
24 lis 21:26
dzk: nie potrafię wyprowadzić odpowiedniej zależności
24 lis 21:30
dzk: przyrost temperatury powinien wynieść≈475
24 lis 21:39
dzk: R2=δ*(T*4√2) powinno wyjść tak, ale potrzebne mi wyprowadzenie
24 lis 21:45
dzk: R2=δ*(T*4√2)4
24 lis 22:05