Rozwiąż równanie 9x^3-9x^2-4x+4=0
kate09: Rozwiąż równanie 9x3−9x2−4x+4=0
24 lis 20:44
Święty: (3x−2)(3x+2)(x−1)=0
24 lis 20:58
mm: wyznacz sobie z pierwszych 2 liczb x2 przed nawias a z kolejnych dwóch 4
24 lis 20:59
Zyzu: Możesz sobie to pogrupować na 2 wrażenia 9x
2(x−1)−4(x+1)=0 musisz miec te same znaki w
nawiasach czyli: 9x
2(x−1)+4(x+1)=0 a teraz robisz sztuczkę i te wyrazy podobne dajesz w jedne
a to co Ci zostało jest w 2 nawiasie (x+1)+(9x
2+4)=0 i dalej normalnie już (x+1)+(3x
2+2)
2=0
24 lis 21:01
Zyzu: Sory machnołem sie w znakach sprawdzicie sobie lepiej
24 lis 21:02