liga zadaniowa
matis979: Zad.1
W okrąg wpisano trójkąt ABC, kąt A=50o, kąt B=70o. Przez wierzchołek C poprowadzono styczną do
okręgu przecinającego przedłużenie boku AB w punkcie D. Oblicz miary kątów trójkąta ACD.
Zad.2
Z trzech okręgów o środkach A, B, C każdy jest styczny do dwóch pozostałych. Wiedząc, że
AB=8 cm, BC=6 cm, AC=10 cm, oblicz promienie tych okręgów.
Zad.3
Koło, kwadrat, trójkąt równoboczny i sześciokąt foremny mają równe obwody o długości 1m.
Oblicz pole każdej figury i uporządkuj te pola według wzrastającej wielkości.
Zad.4
Obwód trójkąta ABC jest równy 30cm. Jeden bok tego trójkąta jest o 7 cm dłuższy od drugiego
boku i o 1 cm krótszy od trzeciego boku. Jaki to trójkąt ? Oblicz pole koła wpisanego w ten
trójkąt.
Zad.5
Oblicz pole koła, w które wpisano sześciokąt i ośmiokąt foremny, jeżeli różnica pola ośmiokąta
i sześciokąta jest równa 5 cm.
24 lis 20:40