obliczyć granicę
Tysia: lim(1+1/(2n))3n
24 lis 20:16
Ed: | | 1 | |
to jest cos takiego (1+ |
| )3n ? |
| | 2n | |
24 lis 20:30
Tysia: | | 1+1 | |
lim ( |
| )3n tylko 2n tez w nawiasie |
| | 2n | |
24 lis 20:37
Justyna: lim (1+12n) 3n = 3n lim ( 1+12n) = 1
3n wyłączamy przed granice bo jest to stała.
1 dąży do 1
12n dąży do 0
stąd 1+0 −−−−−−−−−> 1
24 lis 20:39
Justyna: a no to tak samo ale będzie nie 1 tylko 12n a to dazy do 0
wiec 0 + 0 −−−−−> 0
24 lis 20:40
ZelaznyZawodnik: 3n to nie jest stała

I czy aby na pewno nie wygląda to tak jak napisał Ed?
24 lis 20:50
Tysia: Wygląda jak napisałam
24 lis 20:55
ZelaznyZawodnik: czyli ten nawias jest mnożony przez 3n?
24 lis 20:57
Tysia: tak
24 lis 20:58
Tysia: niee czekajcie

3n jest w potędze
24 lis 20:59
ZelaznyZawodnik: to moze jednak tak jak Ed napisal?
24 lis 21:00
Tysia: Zgadza się z 3n ale 1 jest razem z drugą jedynką
24 lis 21:01
ZelaznyZawodnik: | | 2 | |
czyli jest to tak ( |
| )3n? |
| | 2n | |
24 lis 21:03
Tysia: tak
24 lis 21:15
R.J.: Najpierw wprowadzenie:
lim (1 + 1n)n = e
n→∞
Teraz właściwe rozwiązanie:
lim (1 + 12n)3n = lim (1 + 12n)2n * 32 =
[lim (1 + 12n)2n] 32 ) = e32
24 lis 21:17