Uklady rownan - algebra
Ed: Mam zadanie i nie wiem o co właściwie w nim chodzi:
Zbadaj, ktore z podanych ukladow rownan jednorodnych maja niezerowe rozwiazania. Wyznacz te
rozwiazania podajac wymiar przestrzeni rozwiazan i jakas jego baze.
Ok wiec mam tu podane trzy podpunkty a,b i c to podam a)
x
1 + 2x
2−x
3=0
2x
1+5x
2+2x
3 = 0
x
1 + 4x
2 + 7x
3 = 0
x
1 + 3x
2 + 3x
3 = 0
W czym jest problem?
Nie rozumiem polecenia

Nie wiem co to wymiar przestrzeni rozwiazan i "jakas jego baza".
24 lis 19:48
Aga: Jeśli wyznacznik charakterystyczny =0 to układ ten posiada rozwiązanie niezerowe.
24 lis 19:54
Ed: Aga ja jeszcze nie mialem wyznacznikow na zajeciach. Tylko metode eliminacji Gaussa. I nie
rozumiem tego co napisalem: co to wymiar przestrzeni rozwiazan i "jakas jego baza".
24 lis 20:00
Aga: Nie pomogę Ci, bo wykłady pożyczyłam i nie wróciły do mnie.
Brakuje mi teorii.
24 lis 20:06
Ed:
24 lis 20:43
Ed: Naprawde mi na tym zalezy
24 lis 21:09
24 lis 21:15
Ed: Trivial to mnie załatwiłeś
24 lis 21:31
Trivial:
24 lis 21:34
Jack:
świetny wykład − przypominałem sobie algebrę kiedyś na podstawie tych wykładów!

Podobnie z
analizy u jakiegoś rosyjskiego prof. z MIT.
24 lis 21:53
Ed: i lipa nie zrobiłem jednego zadania na kolokwium
27 lis 19:14