pochodna funkcji 2cosx^5
kamila: jak rozwiązać pochodna:
y=2cos5x−3√2 ?
zatrzymałam się na momencie:
y=2*(cos5x)'
i tu nie wiem jak to rozłożyć?
24 lis 19:39
Ed: (cos5x)' = ((cosx)5)' juz chyba wiesz co robic dalej?
24 lis 19:41
Aga: ((cosx)5)'=5cos4x*sinx
24 lis 19:41
kamila: a jak ta 5 przeszła na początek ? resztę rozumiem chociaż myślałam że pochodna z cosx to −sinx?
24 lis 19:48
kamila: ooo matko rozumiem
24 lis 19:49
kamila: ale chwila chwila... a to nie powinno być 5cosx4 ? ska sinusik się tam wziął?
24 lis 19:50
Ed: no tak powinien byc minus
24 lis 19:50
Ed: to nie jest zwykly x jak masz wzor (xa)' = axa−1 tu zamiast x masz cosx wiec musisz jeszcze
pomnozyc przez pochodna cosx
5cos4x*(cosx)'
24 lis 19:52
kamila: ok a czemu sinus tam jest w ogóle ?

no wiadomo że 5 idzie na początek 5−1 to 4... a czemu
sinus ?
24 lis 19:52
kamila: ale nie rozumiem dlaczego pomnożyć przez tą pochodną cosx? z jakiej racji ? przepraszam, ale
naprawdę chcę to zrozumieć a tego nie widzę...
24 lis 19:54
Ed: no przeciez ci napisalem
24 lis 19:54
Ed: jak masz cos innego zamiast normalnego x (np. −x, 2x, cosx bla bla bla) to musisz jeszcze
mnozyc przez pochodna z tego czegos
24 lis 19:56
kamila: i dodatkowo mam pytanie czy pochodna z tg2 = 0?
24 lis 19:57
Aga: Faktycznie (sinx)'=cosx, a (cosx)'=−sinx
.Liczysz pochodną funkcji złożonej. I jest wzór
pochodna funkcji zewnętrznej * pochodna funkcji wewnętrznej
24 lis 19:58
kamila: wow, a to jakiś wzór czy coś ? skąd takie prawko ?
24 lis 19:58
kamila: ahaa, pochodna funkcji złożonej... i wszystko jasne

24 lis 20:00
Ed: tak (tg2)' = 0
24 lis 20:03
kamila: dzięki Wam BAAAARDZO !
24 lis 20:04
kamila: chyba jednak jeszcze bym skorzystała z Waszej uprzejmości... bo męczę i męczę te pochodne...
y=tg2+3e(−x2−x) (tam jest x2 ale nie mogę zrobić potęgę potęgi)
więc ten tg2=0
i będzie 3*(e(−x2−x))'
chyba znowu nie wiem co robić...
24 lis 20:10
aa: t=−x2−x t'=−2x−1
u=et u'=et=e−x2−x
v=3*u v'=3
(−2x−1)*e−x2−x*3=(−6x−3)e−x2−x
24 lis 20:14
kamila: kurde no nie czaję...
24 lis 22:19
kamila: aaaa już wieeeeeeeem !
24 lis 22:26
pomagacz:
y = e−x2−x = {t = −x2 − x} = et
y' = (et)' = et * t' = e−x2−x * (−x2−x)' = ...
24 lis 22:49