edek: 1. Prawdziwe jest zdanie:
a) każdy ciąg zbieżny jest malejący
b) każdy ciąg rosnący jest rozbieżny,
c) jeżeli ciąg an jest zbieżny i granica lim an=2, to lim (an+1) jest różńy od 0.
(granica dąży do nieskończoności)
e) istnieje ciąg który jest zbieżny i nie jest monotoniczny.
pomóżcie

21 kwi 11:38
www.adammlynarczyk.com: a) nie jest prawdziwe: Ciąg an=(-1)n(1/n) jest zbieżny do zera,
ale nie jest malejący.
b) nie jest prawdziwe: Ciąg an = 1 - (1/n) jest rosnący,
ale nie jest rozbieżne, bo jest zbieżny do jedynki
c) Zdanie jest prawdziwe: Jeżeli lim an =2, to lim (an+1) = 3,
czyli jest różne od zera.
e) Zdanie jest prawdziwe: Patrz przykład z podpunktu a)
Powodzenia!
Odwiedź moją stronę: www.adammlynarczyk.com
21 kwi 21:36