Funkcja odwrotna
Vizer: Nie mogę poradzić sobie z odwróceniem funkcji:
y=log
2(x+
√x2+1)
wyznaczyłem dziedzinę, jest to x∊R, ale za cholerę nie mam pomysłu jak wyznaczyć x−a, może ktoś
pomóc. Z góry dziękuję za każdą radę
24 lis 19:04
aa: 2y=2log2(x+√x2+1)
24 lis 19:11
aa: 2y=x+√x2+1
24 lis 19:12
paziówna: dziedzina to będą x < 0
z def. 2
y = x +
√x2 + 1
2
y − x =
√x2 + 1
(2
y − x)
2 = x
2 + 1
2
2y − 2x2
y + x
2 = x
2 + 1
−2x2
y = 1 − 2
2y
24 lis 19:22
Vizer: aa do tego też doszedłem, ale właśnie mam problem co dalej.
paziówna podstaw sobie jakąś liczbę ujemną i zobaczysz, że D=R.
A co do samego rozwiązania to w D=R nie mogę podnieść stronami do kwadratu.
24 lis 19:30
Vizer: up? Korci mnie to zadanie
24 lis 20:10
Trivial: Halla.
24 lis 20:55
Vizer: Siemka
Trivial
Masz jakiś pomysł na to zadanie, bo próbowałem chyba wszystkiego i nie
wiem jak to zrobić, co to w ogóle za przykład?
24 lis 20:59
Trivial: Zasadnicze pytanie jest: czemu nie możemy podnosić do kwadratu?
24 lis 21:01
Vizer: Można w początkowej fazie, ale dalej mi nic nie wychodzi
Bo jak jest w postaci 2
y=x+
√x2+1 to obie strony są dodatnie, to wiem podniosłem do
kwadratu, ale jak dla mnie dalej lipa

Ten wcześniejszy post odnosił się do kolegi wyżej gdy
przeniósł x na drugą stronę, bo wtedy mi się wydaje, że lewa strona jest nieokreślona i
podnieść do kwadratu nie możemy.
24 lis 21:21
Trivial: Jak to jest nieokreślona?

Jest określona. Będzie dodatnia (pierwiastki rzeczywiste nie dają
nigdy ujemnych wartości). Sposób
paziówny jest całkowicie poprawny.
24 lis 21:25
Trivial: z tym, że D=R, reszta OK.
24 lis 21:26
Vizer: Kurde chyba coś się za bardzo poryłem na tym zadaniu, wkręciłem sobie, że nie mogę podnieść do
kwadratu, bo lewa strona dla jakichś tam x może być ujemna. Tak czy inaczej masz chyba rację.
24 lis 21:29
24 lis 21:32
Vizer: No szatańska, szatańska. W ogóle męczyłem się nad nią od początku, bo myślałem, że nie jest
bijekcją i nie ma odwrotności, potem miałem problem z wyznaczeniem dziedziny, bo tak samo
myślałem jak
paziówna, ale wiedziałem, że to zły wynik, ale nie mogłem dojść do D=R.
Kiedy to już zmęczyłem to problem miałem z tym i tego już nie ruszyłem, a rozwiazanie okazuje
się bardzo proste.. Coś za bardzo ostrożny jestem do podnoszenia do kwadratu, a to chyba dla
tego, że nie raz mi się za złe użycie tej operacji "oberwało". A tak btw co tam u Ciebie
słychać. Drugi rok cięższy niż pierwszy? Ja już powoli nie wyrabiam, co tydzień minimum po
dwie kartkówki/kolokwia, dzisiaj już nawet całki rozpocząłem na analizie, a z tego co widzę to
moi lokatorowie to jeszcze w pochodnych i granicach brną
24 lis 21:39
Trivial: Ciężko i lekko jednocześnie (if you know what I mean

)
24 lis 21:41
Trivial: C++ i sieci komputerowe troszkę kosmiczne są, ale może dam jakoś radę.
24 lis 21:42
Vizer: Nie wiem co masz na myśli
24 lis 21:42
Vizer: Heh mi WDI ciężko idzie, ale zobaczymy, na razie nie jest najlepiej, no ale się staram.
Myślałem, że mając w miarę dobre przygotowanie do matmy to będę mógł całość czasu poświęcić na
ten przedmiot, ale jednak było to mylne założenie, rzeczywistość jest deczko inna
24 lis 21:44
Trivial: Ciekawe założenia.

Już niedługo koniec pierwszego semestru. Przyłóż się, a poradzisz sobie
bez problemu.
24 lis 21:47
Andrzej: to rozwiązaliście już to zadanie ? bo ja rozwiązałem, tylko dużo pisania i nie wiem czy jeszcze
potrzeba...
24 lis 22:18
Vizer: Rozwiązane jest tak jak paziówna napisał. A jaką metodą Ty rozwiązywałeś?
24 lis 22:21
Andrzej: aha, nie zauważyłem w gąszczu. chyba troszkę inną bo wynik mam w innej postaci, ale sprawdziłem
że po uproszczeniu jest to samo
ja dostałem wynik y=2x−1−2−x−1
24 lis 22:25
AC:
Funkcja odwrotna to:
y=sh(xln2)
24 lis 23:15