pomoże mi ktoś?
ilonka: oblicz, dla jakich wartości parametru m jest styczny do osi x okrąg o równaniu (x-4)2+
(y-3)2=m2
19 mar 16:04
bugi:
podstaw za y =0 bo punkty styczności to ( x,0)
x2 - 8x + 16 + 9 = m2
x2 -8x - m2 +25 =0 w-k zad. Δ=0
wylicz deltę porównaj do 0 i oblicz "m"
19 mar 16:09
ilonka: a tak bardziej zwiazane z okręgiem?
19 mar 16:10
bugi:
to przecież tak jest :
( x-4)
2 + ( 0 - 3)
2 = m
2
podnieś do kwadratu
i masz to co pisałem

19 mar 16:13
DYDHYrr: │m│>5
11 mar 18:27
DYDHYrr: oblicz │m│>5
11 mar 18:28