graniastosłup+stożek
erni: 2 zadanka z wczorajszej próbnej matury operonu z matmy:
Graniastosłup ma 2n+6 wierzchołków. Liczba wszystkich krawędzi tego graniastosłupa jest równa.
Odp brzmi 3n+9. Jak to policzyć?
Oraz zadanie ze stożkiem.
Tworząca stożka jest o dłuższa od promienia podstawy. Pole powierzchni bocznej tego stożka jest
równe . Tworząca stożka ma zatem długość. Odp: 5
Też zastanawiam się w jaki sposób to obliczyć.
Ktoś wytłumaczy?
24 lis 17:33
erni: nikt

?
24 lis 17:55
Sławek: 2.
Pb = 15π
Pb stożka = π * r * l
z zadania wiesz, że l (czyli tworząca stożka) jest dłuższa o 2 od promienia.
czyli:
15π = π * r * (r+2)
a więc:
15 = r
2 + 2r
a więc:
r
2 + 2r − 15 = 0 , liczysz Δ, czyli:
Δ = b
2 − 4ac, 4−4*a*(−15)
Δ = 4 + 60
Δ = 64 a
√Δ = 8
x
1 = −b−
√Δ/2a
x
1 = −2 −8 /2
x
1 = −5
r>0 − więc x
1 odpada.
x
2 = −b+
√Δ/2a
x
2 = −2 + 8/2
x
2 = 3
a więc promień jest równy 3.
a twordząca stożka jest o 2 dłuższa od promienia.
Więc 3+2 = 5

Też poległem na tym zadanku i zaznaczyłem 3 przez nie uwagę.
24 lis 18:51
krystek: zad 1jeżeli masz tyle wierzchołków wszystkich , to w podstawie masz wielokąt o dwa razy
mniejszej liczbie wierzchołków .
Stąd krawędzi masz trzy razy tyle ile wierzchołków w podstawie.Policz ,zgadza się?
24 lis 20:06