parametr
glupol: Witam, proszę o podpowiedź. Liczba 2 jest pierwiastkiem równania x
3 − 6x
2 +(m+5)x − m=0
a). oblicz wartość parametru m
b). dla wyznaczonej wartości m oblicz pozostałe pierwiastki równania.
obliczyłam wartość m, wynosi ona 6.
i nie wiem jak te inne pierwiastki

pod parametr m podstawić 6 uporządkować równanie, ze schematu Hornera? ale nie wiem dokładnie
jak go się robiło
24 lis 17:14
rumpek:
W(2) = 0
W(2) = 8 − 24 + (m + 5)2 − 2 = 8 − 24 + 2m + 10 − 2 =
2m − 8 = 0
2m = 8 / : 2
m = 4
24 lis 17:18
rumpek:
Ajć sorki:
W(2) = 0
W(2) = 8 − 24 + (m + 5)*2 − m = 8 − 24 + 2m + 10 − m = m − 6
m − 6 = 0
m = 6
24 lis 17:19
glupol: no tak, to policzylam chodzi mi o pierwiastki, ktore trzeba wyznaczyc
24 lis 17:21
rumpek:
x
3 − 6x
2 + (6 + 5)x − 6 = 0
x
3 − 6x
2 + 11x − 6 = 0
D
−6 = {−1,1,−2,2,−3,3,−6,6}
W(x) = x
3 − 6x
2 + 11x − 6
W(2) = 8 − 24 + 22 − 6 = 0
Hornerem:
1 −6 11 −6
2 −8 6 2
−−−−−−−−−−−−−−−
1 −4 3 =
(x
2 − 4x + 3)(x − 2) = 0
Δ = 16 − 12 = 4 ⇒
√Δ = 2
(x − 3)(x − 1)(x − 2) = 0
24 lis 17:21
rumpek: Lub można było inteligentniejszą metodą:
x3 − 6x2 + 11x − 6
(wielomian)
(x − 2)(x − a)(x − b)
(a, b − to odpowiednie pierwiastki mnożysz a na końcu porównujesz współczynniki)
Czyli:
x3 − 6x2 + 11x − 6 = (x−2)(x−a)(x−b)
24 lis 17:24
glupol: dzieki, chyba jednak zostane przy hornerze
24 lis 17:25
glupol: ale w sumie nie czaje tego hornera

jak to zrobiles
24 lis 17:52
rumpek: Magia

Przecież umiesz chyba Hornera

?
24 lis 17:54
rumpek: Dobra, muszę uciekać, będę za około 1,5h
24 lis 17:56
glupol: a no fakt juz mam, zamiast dodawac to odejmowala
24 lis 17:57