okrąg/odległość od punktu
karol: Na okręgu x2+y2=1 wyznaczyć punkt jednakowo odległy od punktów A(1,3) B(−2,2).
bardzo proszę o rozwiązanie wraz z wyjaśnieniem.
24 lis 17:07
Basia:
P∊okręgu ⇔ P(x, √1−x2) lub P(x, −√1−x2)
oczywiście x∊<−1;1>
dla obu możliwości rozwiązujesz równanie
|AP| = |BP|
które jest równoważne równaniu
|AP|2 = |BP|2
bo |AP|, |BP| > 0
24 lis 17:13
karol: tylko skąd wziął się ten pierwiastek?
24 lis 17:18
karol: aa już rozumiem, dziękuję bardzo

!
24 lis 17:20
lolol: tylko ja nie rozumiem , skąd?
24 lis 17:21
karol: z samego równania okręgu wyznaczasz y
24 lis 17:48