Mam takie bardzo bardzo bardzo trudne zadanie.
Sławek: Mam takie bardzo bardzo bardzo trudne zadanie.
Suma cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 15. Jeśli zamieniamy miejscami cyfrę setek i jedności to
otrzymamy liczbę o 396 większą. Znajdź tę liczbę, jeśli wiadomo, że cyfra środkowa jest
średnią arytmetyczną cyfr skrajnych.
Wiem tylko, że można to zapisac tak:
100x + 10y + z = 100z + 10y + x + 396
Dalej nawet niewiem jak to zaczac.
Może ktoś to potrafi?
Jest to zadania z czarnej książki, przygotowywujące do matury. I tak szczerze chce to wyliczć
ale w głębi duszy mam nadzieję, że to żart z tym zadaniem. I takich bajerów na maturze nie
będzie.
24 lis 16:31
Jack:
| | x+z | |
dodatkowo wiemy, że |
| =y |
| | 2 | |
24 lis 16:33
Jack:
| ⎧ | 99x−99z=396 ⇒ x−z=4 | |
| ⎩ | x+z=2y |
|
więc
2x=4+2y ⇒ x=2+y
Teraz biorąc pod uwagę, że y,z∊{0,1,...9} oraz x∊{1,...9} kombinuj.
24 lis 16:35
Sławek: tak wiemy to. ale niewiem jak to wykorzystać.
24 lis 16:35
Sławek: juz ponad 1 godzinę kombinuje i nic
24 lis 16:36
sushi_ gg6397228:
przeciez masz jeszcze 1 warunek
x+y+z= 15
3 rownania , 3 zmienne
24 lis 16:37
Sławek: właśnie to zauwazylem ale ja niewiem jak się rozwiązuje 3 równania naraz
24 lis 16:39
Jack:
a no właśnie, nie zauważyłem tego − choć i bez tej informacji dało by się wskazać kilka
rozwiązań w czasie krótszym niż 1h
24 lis 16:39
Sławek: takie popieprzone zadania naprawdę mogą być na maturze?
24 lis 16:39
Jack:
nie są trudne, trzeba "tylko" znaleźć trzy równania. Na podstawowej może i nie, ale na
rozszerzonej na pewno może się trafić.
24 lis 16:41
Sławek: nie no mi chodzi o podstawę

Kurde bo się przeraziłem.
W dalszym ciągu nie wiem jakz tym drgnąć.
24 lis 16:43
Jack:
wyznacz z jednego równania którąś zmienną, potem wstaw do dwóch pozostałych równań i rozwiązuj
te dwa równania. Na koniec mając dwie zmienne wyliczone podstaw do tego pierwszego. Poszukaj
przykładów w zasobach tej strony
24 lis 16:45
Sławek: czyli mam, że
x+y+z = 15
i
y = x+z/x
i
x = 2+y tak?
24 lis 16:51
araa: hmmm? ;>
24 lis 17:01
maciek: 357 ja to rozwiązałem a mam 14 lat
28 mar 20:31
Mila: Brawo Maciek.
28 mar 20:57
Mila:
x,y,z − odpowiednio cyfry: setek, dziesiątek jedności
(I) x+y+z=15
2y=x+z podstawiam do (I) równania
y+2y=15
y=5⇔x+z=10
100x+10y+z − początkowa liczba trzycyfrowa (mniejsza)
100z+10y+x − liczba po przestawieniu cyfr (większa)
100x+10y+z+396 =100z+10y+x⇔
100x+10*5 +z +396=100z+10*5+x⇔
99x−99z=−396 /:99
x−z=−4
x+z=10 dodaję stronami
2x=6
x=3
z=7
357 początkowa liczba trzycyfrowa (mniejsza)
753 liczba po przestawieniu cyfr (większa)
spr.753−357=396
Odp.
Szukana liczba to 357.
28 mar 22:21
maciek: wow chyle czoło
3 kwi 17:23