Proszę was bardzo o pomoc - funkcje wymierne!!!!!!
chesti: Uzasadnij, że dziedziną wyrażenia 3x - 4 w mianowniku x+1 i obok -4 (to wszystko pod
pierwiastkiem) jest zbiór D=<-8;-1)
i drugie
Wyznacz zbiór wartości funkcji y= 2x-1 w mianowniku x+4, której dziedziną jest zbiór
D={x:x∈(-∞;-6> znak wspólny <0;+∞)}
19 mar 15:43
tim:
1. √(3x-4) / (x+1) - 4
zał.
Pod pierwiastkiem mogą być nieujemne.
(3x-4) / (x+1) - 4 ≥ 0
3x - 4 / x + 1 ≥ 4
3x - 4 ≥ 4x + 4
-x ≥ 8
x ≤ -8
zał. II.
W mianowniku i pod pierwiastkiem tylko dodatnie.
x + 1 > 0
x > -1
Nie wiem czemu mi wyszła dziedzina funkcji Df = (-∞, -8) U <-1, +∞)
19 mar 15:52
tim: Df = (-
∞, -8
> U
(-1, +
∞)
19 mar 15:53
chesti: ech... dzięki wielkie!

a ktoś wie jak to zrobić żeby wyszło tak dokładnie i jak
zrobić to drugie
19 mar 18:26
chesti: Proszę pomoooooooooooooooooooooocyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
19 mar 19:17
chesti: help meeeeeeeee
19 mar 19:54
chesti: Proszęęęęęęęęęę was
19 mar 20:47