logarytm z parametrem
rejczel12: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie 2log(x+3)=log(mx) ma tylko jedno
rozwiązanie.
Help

!
24 lis 16:18
sushi_ gg6397228:
dziedzina
wlasnosci logarytmu a* logb c = logb ca
a potem usuniecie logarytmow i policzenie Δ dla rownania kwadratowego
24 lis 16:34
rejczel12: pomoze ktos tyle to i ja policzyłem
24 lis 16:42
sushi_ gg6397228:
nic nie policzyles, bo nie pokazales tego
nie umiesz delty policzyc
24 lis 16:43
rejczel12: wyszło mi ze m=12 a nie wychodzi mi przedział m∊(−
∞:0) który mam w odpowiedziach
24 lis 16:53
24 lis 16:56
sushi_ gg6397228:
wogole nie zapisujesz obliczen, wiec jak mozna sprawdzic, gdzie robisz bład
24 lis 17:06
rumpek:
D:
x+3 > 0
mx > 0
log(x+3)2 = log(mx)
(x + 3)2 = mx
...
24 lis 17:07
Inka: wyjdzie z tego
x
2+6x+9=mx
Δ=0
brak rozwiązań
24 lis 17:16
rejczel12: juz wiem brakuje mi założenia mx>0⇒1.x∊R+ ⋀ m∊R+ 2. x∊R−⋀ m∊R−
24 lis 17:16
Inka: i co po tym założeniu? Mógłby ktoś napisać rozwiązanie tego, bo to zadanie jest mi również
potrzebne, a ja nadal tego nie rozumiem
24 lis 17:29
rumpek: x
2 + 6x + 9 = mx
x
2 + 6x − mx + 9 = 0
x
2 + (6 − m)x + 9 = 0
Kiedy to równanie ma jedno rozwiązanie? Jaki pierwiastek ?
24 lis 17:33
rejczel12: tak za 30 min bo strasznie duzo założeń wyszło
24 lis 17:33