Wykaż, że prostokąt to również kwadrat.
Kayra: Witam,
miałabym ogromną prośbę o rozwiązanie tego zadania, bo nie mam pojęcia jak to można zrobić:
Zadanie 1
Wykaż, że prostokąt o bokach a, b i prostokąt do niego podobny o bokach a+5, b+5 to nie tylko
prostokąty, ale i kwadraty.
24 lis 16:06
ICSP: z podobieństwa wiemy że:
| a | | a+5 | |
| = |
| przemnażając na krzyż |
| b | | b+5 | |
b(a+5) = a(b+5)
ab + 5b = ab + 5a
5b = 5a
a = b
c.n.u.
24 lis 16:18
Kayra: Bardzo dziękuję

Nie wpadłam na to, a teraz wydaje się takie banalne
24 lis 16:22