prędkość średnia
BLAZEJ_505: Punkty A, B, C są wierzchołkami trójkąta równobocznego.
Samochód przebył odległość AB z szybkością 36 km/h, odległość BC
z szybkością 20 m/s i odległość CA z szybkością 1,5 km/min.
Oblicz szybkość średnią na całej trasie.
Jaki jest tu wynik bo mi wyszło 15,8 m/s
24 lis 15:11
Basia:
36 km/h
20 m/s = 20*3600 m/h = 2*36 km/h = 72 km/h
1,5 km/min = 1,5*60 km/h = 90 km/h
| | 36a+72a+90a | |
vsr = |
| = 12+24+30 = 66 km/h |
| | 3a | |
24 lis 15:20
BLAZEJ_505: ale prędkość średnia to całkowita droga przez całkowity czas. Ja to liczyłem w m/s.
I obliczyłem czas poszczególnych odcinków to dodałem i podzieliłem przez 3a i mi wyszło 15.8
m/s
24 lis 15:37
AC:
BLAZEJ505 obliczyłeś prawidłowo, wynik to:
Vś≈15,79m/s=56,84 km/h
24 lis 20:39