Zadanie z próbnej matury z wczoraj.
Sławek: Zadanie z próbnej matury z wczoraj.
Popełniłem błąd i chciałbym wiedzieć na przyszłosć jak tego typu zadania się rozwiązuje.
Oto i one:
Dziedziną funkcji f(x) = { −2x+1 , gdy x <1
−x , gdy 1≤ x ≤4
jest zbiór:
a) (−∞,4>
b) <1,4>
c) <0,4>
d) (−∞,1)
24 lis 14:49
Basia:
No przecież masz to prawej wyraźnie napisane.
Funkcja jest określona na:
1. (−∞; 1) 2: <1;4>
czyli na D= (−∞;1)∪<1;4> = (−∞;4>
24 lis 14:57
Sławek: nie rozumiem.

Ja to robie tak, że przyrównuję do 0 i góre i dół.
Czyli −2x+1 ≠ 0 czyli x ≠ 1/2
i to chyba źle..
24 lis 15:31
Sławek: hmm? ;>
24 lis 15:37
Sławek: wytłumaczy mi to ktoś? ;>
24 lis 15:42
Basia:
przecież nikt Cię nie pyta o miejsca zerowe, tylko o dziedzinę
24 lis 15:48
Sławek: nooo tak, ale gafa, omg....
24 lis 15:49