rozklad wielomianu
wojtek: dlaczego po rozłożeniu wielomianu na czynniki liniowe W(x) = x3−2x2−9x+18 wychodzi
(x+3)(x−2)(x−3)? (tak pisze z tylu ksiązki w odpowiedziach zadan, a mi natomiast wyszlo tak) :
W(x) = x3−2x2−9x+18
W(x) = x2(x−2)−9(x−2)
W(x) = (x−2)(x2−9)
W(x) = (x−2)(x+3)(x−3)
coś źle robię? pomocy!
24 lis 14:46
ICSP: przecież to to samo.
24 lis 14:49
lula: x2(x−2)−9(x−2)
(x−2) przed nawias
(x−2)(x2−9)
teraz x2−9 z e wzoru a2−b2=(a−b)(a+b)
(x−2)(x−3)(x+3)
24 lis 14:51
ICSP: a*b*c = b*a*c = b*c*a = a*c*b = c*a*b = c*b*a − przemienność mnożenia.
24 lis 14:52
wojtek: czyli kolejnosc tych nawiasow nie ma znaczenia? bo nie moge tego zalapac..
24 lis 14:53
ICSP: kolejność nawiasów nie ma znaczenia. Zazwyczaj w podręcznikach porządkuje się odpowiedzi pod
względem wartości pierwiastka:
(x+3)(x−2)(x−3)
pierwiastek z pierwszego nawiasu to x = −3
pierwiastek z drugiego x = 2
pierwiastek z trzeciego to x = 3
Jednak nie jest to konieczne. Twoja odpowiedź jest również poprawna. (Chyba że w poleceniu
zadania jest wyraźnie powiedziane aby tak uporządkować?)
24 lis 15:04
wojtek: nie, nie ma takiego polecenia, dziekuje za pomoc
24 lis 15:24