:)
ICSP: Trivial jak będziesz to odezwij się w tym temacie

Mam duży problem
24 lis 14:06
Trivial: <:
24 lis 14:54
ICSP: mam problem z pewnym zadankiem

Zapewne jest ono proste ale moja reakcja na nie moze być
tylko jedna:
http://www.youtube.com/watch?v=yGNUGYbPUic
P.S.
Vax nie włączaj tego linka xD
Zadanie:
Zbadać liniową niezależność podanych układów wektorów w odpowiednich przestrzeniach liniowych:
(2.0.6),(0,1,0),(1,1,1) w przestrzeni R
3
24 lis 15:02
Trivial: I w czym problem? Zadanko typowe.
24 lis 15:04
ICSP: W czym problem

Pierwszy raz widzę w ogóle takie zadanie. To jest straszne

Nie mam pomysłu jak się za to zabrać.
24 lis 15:05
Trivial:
Możesz z definicji sprawdzać czy istnieją takie stałe c1, c2, c3, że:
c1u + c2v + c3w = 0
albo wykorzystać znany sposób na sprawdzanie liniowości, mianowicie policzyć wyznacznik
macierzy utworzonej z tych wektorów.
24 lis 15:09
ICSP: znowu macierze

Jak będziesz miał dziś czas wieczorkiem to podszkolisz mnie w liczeniu tych wyznaczników?
24 lis 15:10
Trivial: Nie będę miał dziś czasu wieczorkiem.
24 lis 15:11
Basia:
zbadaj czy istnieją takie α,β,γ (przynajmniej jedno ≠0) dla których
αu→+βw→+γv→ = (0,0,0)
jeżeli istnieją to układ jest liniowo zależny
a jak nie to jest liniowo niezależny
czyli masz:
(2α, 0, 6α)+(0, β, 0) + (γ, γ, γ) = (0,0,0)
(2α+γ, β+γ, 6α+γ) = (0,0,0)
stąd
2α+γ=0
β+γ=0
6α+γ=0
rozwiąż i się przekonasz
24 lis 15:11
Trivial: Mogę teraz przez jakieś 30 min.
24 lis 15:11
ICSP: α = β = y = 0
Teraz nie

Jestem za bardzo zmęczony:((
Basiu sprawdziłaś to zadanie które wczoraj robiłem?
24 lis 15:13
Basia: P.S. układ możesz rozwiązać "po szkolnemu" albo metodą eliminacji Gausa (Gausa−Jordana)
24 lis 15:14
Basia:
[P[ICSP] nie bardzo kojarzę, o które zadanie chodzi. Możesz dać link ?
24 lis 15:16
24 lis 15:16
Trivial:
Metoda liczenia wyznacznika opiera się na tym, że chcemy aby rozwiązaniem układu było tylko
(0,0,...,0), więc wyznacznik ≠ 0. Jeżeli wyznacznik = 0 to mamy wektory zależne.
A = {
{2, 0, 1},
{0, 1, 6},
{1, 1, 1}
};
detA = 2 + 0 + 0 − [1 + 0 + 12] = ... ≠ 0 − OK.
24 lis 15:18
ICSP: a jakie znacie metody na liczenie wyznaczników?
Reguła Sarrusa dla wyznacznika 3x3
Rozwinięcie kolegi na L (nie chcę pisać nazwiska bo pewnie przekręcę)
ja tylko te dwie.
24 lis 15:21
Basia:
zasadniczo innych nie ma, tyle że stosując metodę Laplace'a można postarać się (działając i na
wierszach i na kolumnach) wyznacznik jak najbardziej uprościć
np. ten tutaj
k1 − 2*k3
i mam
0 0 1
−12 1 6
− 1 1 1
i rozwijam względem w1 czyli mam tylko
(−1)1+3*1*(−12*1 +1) = −11
tylko zasady tego co można robić tak by nie zmienić wartości wyznacznika trzeba opanować
24 lis 15:47
ICSP: a gdybym chciał eliminacją Gaussa sprowadzić to do postaci schodkowej to bym zmienił wartość
wyznacznika czy nie?
24 lis 15:48
Basia:
to zależy co będziesz robił
np. zamiana wierszy powoduje zmianę wartości na przeciwną
pomożenie wiersza przez liczbę α zmienia wartość na α*(stara wartość)
można to robić tylko trzeba o tym pamiętać
det 3 2 = −det 1 5 = −12*det 2 10
1 5 3 2 3 2
itd.
ponieważ jednak łatwo zapomnieć, na ogół ograniczamy się po prostu na działaniach
typu "do wiersza(kolumny) k dodajemy wiersz(kolumnę) m pomnożony(ą) przez α≠0"
24 lis 15:57
ICSP: To dlatego ciągle mi dziś nie wychodziło

Przerabialiśmy dziś rząd macierzy i ciągle mi
wychdził inny

Już wiem dlaczego xD
24 lis 16:18