Proszę o rozpiske bo nie wiem czy dobrze zrobilem
scorpion: Kto zamieni mi ten ulamek okresowy na zwykly ? 0,5(07)
23 lis 22:42
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
23 lis 22:49
scorpion: 0,5(07)
x=0,507
1000x = 507
1000x − x = 507
999x=507
x = 507999
23 lis 23:02
sushi_ gg6397228:
przeciez to jest ulamek okresowy
x= 0, 5 07 07 07 07 07 07 07 ...
100x= 50, 7 07 07 07 07 07 07 07 ...
teraz odejmujemy i mamy ...
23 lis 23:09
scorpion: Proszę rozpisz to do konca..... musze miec jakis dobry przyklad
23 lis 23:10
b.: dobre przykłady masz tu:
1640 (kliknij niebieskie >>)
23 lis 23:11
sushi_ gg6397228:
zadania takie rozpisywalem wczesniej −−> poszukac na forum
u Ciebie wogole nie ma koncowki po przecinkach
| | 507 | |
i weź kalkulator i wpisz |
| = 0, 507 507 507 .... |
| | 999 | |
23 lis 23:12
scorpion: nie rozumiem z tego co piszesz czemu wpierw x = 0,507 a potem 100x = 50,7

kurde cos nie
kumam
23 lis 23:13
scorpion: Czy ktos moze tu jezce mi pomóż bo dalej mi to nie tyka
23 lis 23:33
scorpion: Gdzie znajde taki przyklad z zerem w okresie

bo przykladow setki ale żaden podobny do mojego
a rozwiązac tego z rozpisem tak naprawde do końca nikt tutaj mi niechce więc moze chociaz
podobny przyklad ulamka jak tu ktos wskaże ?
23 lis 23:41
scorpion: A czy to bedzie dobrze ?
x=0,507
10x=05,07070707
1000x=0507,070707
1000x = 507
− 10x = 5
990x = 502 / : 990
x = 502990
24 lis 00:03
b.: znowu nie piszesz rozwinięć po przecinku, np. nie 1000x=507, tylko =507,070707...
i podobnie z 10x = 5,0707...
(zwróć uwage, ze po odjeciu to po przecinku sie skraca − dlatego mnozy sie przez 1000 i 10).
poza tym ok. Mozna jeszcze skrocic ulamek
24 lis 00:07
scorpion: Ale własnie to zero pierwsze moge od razu wyrzucic tak ? nie pisac 10x=05,0707 tylko 10x=5,0707
?
24 lis 00:09
scorpion: Czy ułamek zwykly 251495 można jeszce jakos skrócić ? Jeśli tak to prosze o pomoc
24 lis 00:48