Wielomian
Karlo: x4 +(1−2m)x2 + 2m2 + 0,25
Siemanko, jakie tu są założenia? Nie ma rozwiązań
23 lis 22:33
rumpek:
Δ < 0
x1 + x2 < 0
x1 * x2 < 0
23 lis 22:33
ICSP: rumpku mi sie zdaje że Δ< 0 wystarczy.
23 lis 22:38
Karlo: ok dla Δ<0 jest (−∞,0) U (1,∞)
dla x1 + x2 jest (−∞,0,5)
dla x1 x x2 jest R
Tzn ze m∊R ta?
23 lis 22:39
Karlo: a sama delta nie wystarczy
23 lis 22:41
rumpek: Część wspólna
23 lis 22:43
Karlo: W odpowiedzi mam m∊R
23 lis 22:44
Karlo: czyli Δ<0 U c/a<0 U −b/a <0
23 lis 22:46
ICSP: a ja myślę ze to będzie tak:
1o Δ< 0 − brak rozwiązań
2o Δ> 0 , x1 + x2 < 0
i to będzie suma tych dwóch przypadków.
23 lis 22:47
Karlo: a,hmm nie czasem
2.Δ>0 , i x1*x2 <0
23 lis 22:50
ICSP:
23 lis 22:50
ZKS:
x2 = t
1o Δ < 0
2o Δ = 0 ∧ t1 + t2 < 0
3o Δ > 0 ∧ t1 + t2 < 0 ∧ t1t2 > 0
23 lis 22:53
Karlo: to namieszales teraz
23 lis 22:55
Karlo: 1 U 2 U 3 tak?
23 lis 22:55
ZKS:
Masz aż trzy przypadki w równaniu dwukwadratowym kiedy nie ma rozwiązań.
23 lis 22:56
ZKS:
Tak Twoim rozwiązaniem będzie sumą 1o ∪ 2o ∪ 3o.
23 lis 22:58
rumpek: Racja, że też o tym zapomniałem

Coś nie myślę, o tej porze xD
23 lis 22:59
Karlo: to patrz
1.(−∞,0) U(1,∞)
2.{0,1) i (−∞,0,5) daje mi 0
3.(0,1) i (−∞,0.5) i R daje (0;0,5)
Suma (−∞;0,5) U (1,∞) nie pomyliłem?
23 lis 23:00
ZKS:
Pokaż jak policzyłeś Δ. Mi wyszło m ∊ R.
23 lis 23:08
Karlo: −4m2 −4m = −4m(m+1) delta
23 lis 23:11
Karlo: dobra widze −1 a nie 1 , dzięki
23 lis 23:11
ZKS:
Właśnie zobaczyłem że jakieś dziwne Ci te przedziały po wychodziły. Na zdrowie.
23 lis 23:13