.
anka: Ośmiu zawodników spotkało sie w czasie rozgrywek bilardowych w klubie "Bila".Każdy z nich
przywitał sie z każdymy.Ile powitan nastąpiłowsrod zawodnikow w klubie"bila"?
19 mar 15:09
tim: Pierwszy przywitał się z 7 osobami.
Drugi z 6 osobami.
itd.
Potem zsumuj. I otrzymasz ilość przywitań.
19 mar 15:18
anka: no tak ale to jakos matematycznie ma byc policzone a nie tak
19 mar 15:40
mit:
wariacja bez powt. / 2
(bo dwa razy nie witają się te same osoby
(1/2)*V82= 8*7/2= 56/2= 28powitań
19 mar 15:58
karol: a mi wyszło 18
19 mar 16:43
kit: a mi wyszło
19 mar 16:45