matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sporządż wykres funkcji f(x)= 5/x-1 +3 i opisz jej właściwości
olaka77:
sporządż wykres funkcji f(x)= 5/x−1 +3 i opisz jej właściwości
23 lis 22:04
lolo:
25 wrz 20:17
Mila:
5
f(x)=
+3
x−1
x−1≠0⇔x≠1 1) rysujesz wykres funkcji
5
y=
(sporządzasz tabelkę, z lekcji wiesz, że to hiperbola) (zielony wykres)
x
2) otrzymany wykres przesuwasz o wektor [1,3]
5
otrzymujesz f(x)=
+3 (różowy wykres)
x−1
Własności: napisz , to sprawdzę.
25 wrz 21:20