pomocy
julian: żnajdz długosc boku podstawy i wysokosc czworokatnego graniastoslupa prawidlowego wiedzac ze
jego wysokosc jest o 5 cm dlusza od krawedzi podstawy oraz ze pole powieszchni calkowitej
graniastoslupa wynosi 800 cm kwadratowych
23 lis 22:01
dero2005:

h = a+5
2a
2 + 4ah = 800
2a
2 + 4a(a+5) = 800
2a
2 + 4a
2 + 20a − 800 = 0
3a
2 + 10a − 400 = 0
Δ = 100 + 4800 = 4900
√Δ = 70
a
1 =
−10−706 = −
403 → odrzucamy
a
2 =
−10+706 = 10
h = 10 + 5 = 15
23 lis 22:16
julian: dziekuje za pomoc
24 lis 15:30