ciąg arytmetyczny
anusia: w ciągu arytmetycznym dane są wyrazy a3+1 i a7=13 Oblicz
a) wyraz pierwszy
b) różnicę oraz sumę 20 początkowych wyrazów tego ciągu
c) określ monotoniczność tego ciągu
23 lis 21:32
Jolanta:
a3=a1+2r
|a1+2r=1
a7=a1+6r ukłąd równan rozwiaz
|a1+3r=13
23 lis 21:36
Jolanta: oczywiscie w drugim a1+6r
23 lis 21:36
Bogdan:
Np. tak:
a
3 = 1 i a
7 = 13
| | 13 − 1 | |
r = |
| = 3 > 0, więc ciąg jest rosnący |
| | 7 − 3 | |
a
1 = 1 − 3 − 3 = −5
a
20= 13 + 3*(20 − 7) = 13 + 39 = 52, S
20 = 10*(−5 + 52) = 470
23 lis 21:37