wyznacz pierwiastki i krotnosć wielomianów
anusia: wyznacz pierwiastki wielomianu i określ ich krotność
a) W(x)=3x(4x+8)(x−5)3(x−2)2
b) P(x)=(6−3x)(2x−3)(x2+9)
23 lis 21:29
Jolanta:
4x+8=0 x−5=0 x−2=0
x= x= x=
23 lis 21:43
ICSP: Jolanta myślę że x się na ciebie obrazi.
23 lis 21:43
Jolanta: ze pominęłam 3x ?
23 lis 21:49
ICSP:
23 lis 21:51
anusia: acha czyli w przykładzie b tak samo 6−3x=0 2x−3=0 x
2+9=0
a wydaje się że nie tak dawno skończyłam szkołę średnią − 8 lat temu

− a już nie pamiętam
takich rzeczy

dziękuję
23 lis 21:59
ICSP: i nie zapominajmy o krotności
23 lis 22:00
anusia: x=0 jednokrotny
x=−2 jednokrotny
x=5 trzykrotny
x=2 dwukrotny
tak?
23 lis 22:05
Jolanta: Tak
23 lis 22:06
anusia: dziękuję bardzo
23 lis 22:07
Jolanta: i pamiętaj x2+9≠0
23 lis 22:07
anusia: i co w związku z tym bo zupełnie nie pamiętam takich rzeczy
23 lis 22:13
Jolanta: szukałąś pierwiastków przyrównując do 0 nie mozesz napisac x2+9=0 poniewaz x2>0 i 9>0
23 lis 22:17
ICSP: Jolanta znowu x się na ciebie obraził.
23 lis 22:20
Jolanta: ?
23 lis 22:23
ICSP: ponieważ x twierdzi że jeżeli zostanie podniesiony do kwadratu może przyjąć wartość 0
23 lis 22:24
Jolanta: Jasne tak sie skoncentrowałam na tym x2+9=0 ,ze mi umknęło oczywiście x2≥0
23 lis 23:11