Bercik ;): Z miasta A i B wyruszają jednocześnie naprzeciw siebie pociągi jadące ze stała
prędkością. Jeden z nich jedzie z prędkością dwukrotnie większą niż drugi. Spotykają
się po godzinie i 20 min. Gdyby wolniejszy pociąg jechał z prędkością o 10 km/h większą,
to spotkanie nastąpiło by po godzinie i 12 min. Jaka jest odległość z A do B?
21 kwi 11:07
Olcia: I wychodzi 120...
przyjmując, że:
s - odlagłość z A do B, Va - prędkość szybszego pociągu, Vb - wolniejszego, t1, t2
(wiadomo), Vx zmiana prędkości drugiego pociągu w drugim przypadku otrzymujemy układ
równań, który prosto rozwiązujemy (pamiętając o jednostkach...):
Va=2Vb
Va*t1+Vb*t1=s
Va*t2+(Vb+Vx)*t2=s
mamy trzy niewiadome Va, Vb i s, więc wszytsko jest git...
Choć prawdę mówiąc nie jest jasno sprecyzowane czy zmienia się prędkość pierwszego
pociągu w drugim przypadku, więc stąd może te problemy...
21 kwi 11:17
ni: 52
19 wrz 20:44