dlaczego tutaj trzeba rozważyć przypadki?
elpolaco: x+2<
√x+14

?
23 lis 21:25
ICSP: a trzeba?
23 lis 21:25
Jack:
wszystko zależy od metody rozwiązania zadania...
23 lis 21:33
ICSP: ja bym to sprowadził do równania kwadratowego. Zrobił podstawienie t = √x+14 t≥0 i po
problemie.
23 lis 21:35
elpolaco: zrobiłem tak
x2 + 4x + 4 < x+14
x2+3x−10<0
x=−5 , x=2
rozwiązanie
x∊(−5;2)
jednak w odpowiedziach jest inaczej....
24 lis 09:56
Vizer: Nie możesz podnieść do kwadratu nie wiedząc jaką wartość masz po lewej stronie.
24 lis 10:05
elpolaco: a jest na to jakies twierdzenie? dlaczego nie moge?
24 lis 10:06
Vizer: Jeśli nie masz pewności jaki znak (czy + czy −) masz po lewej stronie nie możesz podnieść do
kwadratu, bo nawet nie wiesz, w którą stronę zwrócić nierówność.
24 lis 10:26
elpolaco: ale po podniesieniu do kwadratu liczba zawsze będzie dodatnia....nie rozuemiem
24 lis 10:30
sushi_ gg6397228:
−3 < 2 podnies do kwadratu
9< 4 nierownosc FAŁSZYWA
24 lis 11:08
AS:

A może tak
Zał 1. x >= −2 wtedy (x + 2)
2 < x + 14 => x
2 + 3*x − 10 < 0 => x ∊ <−5,2)
Zał. 2. x < −2 , wtedy lewa strona jest ujemna dla każdego x z zał.
czyli prawdą jest,że P{x + 14} >= 0 => x + 14 >= 0 => x >= −14
Rozwiązaniem: x ∊ <−14,2)
Potwierdza do wykres
24 lis 12:43
ICSP: ależ po co sie bawić w załozenia?
x+2 < √x+14
D : x ≥−14
i lecimy:
x +14 −√x+14 − 12 < 0
t = √x+14 t ≥ 0 − z przyczyn oczywistych
t2 − t − 12 <0
liczymy deltę i t
t1 = 4
t2 < 0 czyli sprzeczne
t1 = 4 ⇔ 4 = √x+14 ⇔ x = 2
czyli odp. x ∊ <−14;2)
24 lis 14:01